29.4.12

Θεατρικό : Ανατομία του ΈρωταΣκηνή πρώτη:

Η γυναίκα με τη γαλάζια  κορδέλα στα μαλλιά   του μίλησε στον ενικό και αυτός την χαστούκισε. «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της είπε  αυστηρά. Η γυναίκα με τη γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά του ξαναμίλησε στον ενικό και αυτός την χαστούκισε ξανά . «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της συνέστησε πιο αυστηρά αυτή τη φορά. Η γυναίκα με τη γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά του ξαναμίλησε στον ενικό και της χαστούκισε και τα δύο μάγουλα. «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της είπε εξαγριωμένος . Η γυναίκα με τη γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά τού ξαναμίλησε στον ενικό και εκείνος αφού της  χαστούκισε με δύναμη  και τα δύο μάγουλα από δύο φορές το καθένα, της έδωσε και πέντε σβουριχτές  σφαλιάρες . «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» ούρλιαξε ο άντρας. Η γυναίκα με τη γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά του ξαναμίλησε στον ενικό και αυτός άρχισε να της ρίχνει μπουνιές παντού. Ήταν πια εκτός εαυτού. Η γυναίκα με τη γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά άφησε ελεύθερο το κορμί της να πέσει  στην αγκαλιά του και λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις πρόλαβε να πει : «Τέτοιους  άντρες δύσκολα βρίσκεις σήμερα!».
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποιος από τους δύο δεν σκέφθηκε λογικά. Ποιος είναι αυτός;

Πέφτει η αυλαία .

Χειροκρότημα.

Σκηνή δεύτερη :

Το μεσήλικο ζευγάρι είχε προπληρωθεί από τον υπεύθυνο της οικονομικής υπηρεσίας του οργανισμού να βάψει τον ανατολικό τοίχο του παλαιού κτιρίου. Ο υπεύθυνος αναγκάστηκε να τους επαναφέρει στην τάξη αρκετές φορές νουθετώντας τους ευγενικά στην αρχή και απειλώντας τους στην συνέχεια. Αναγκάστηκε να το κάνει αυτό, δεν ήταν κακός άνθρωπος. Εκείνοι , παρά τις αλλεπάλληλες νουθεσίες και απειλές συνέχιζαν να κυλιούνται στο χώμα ερωτοτροπώντας απροκάλυπτα. Δεν καταλάβαιναν τίποτα , δεν του έδιναν την παραμικρή σημασία και συνέχιζαν το βιολί τους. Ο υπεύθυνος αγανακτισμένος από τη στάση τους , ανέβηκε στην κορυφή του κτιρίου και βούτηξε στο κενό. Έσκασε στη γη σαν καρπούζι και άνοιξε στα δυο. Αρκετοί που τον γνώριζαν αποκάλυψαν στους υπόλοιπους ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα . Οι υπόλοιποι κουνώντας καταφατικά το κεφάλι συμφώνησαν μαζί τους. Ο κόσμος που είχε μαζευτεί γύρω από το πτώμα διαλύθηκε ήρεμα και με σκυμμένα  κεφάλια πήγε στις δουλειές του. Το μεσήλικο ζευγάρι σαν να μην είχε συμβεί τίποτα , συνέχισε να κυλιέται στο χώμα ερωτοτροπώντας με ακόμη μεγαλύτερο πάθος. Είχε αρχίσει να δαγκώνει πια ο ένας τον άλλο , βγάζοντας κτηνώδη μουγκρητά.  Ξαφνικά και ενώ ήταν πασαλειμμένοι με σάλια και σκόνη , εκείνος πετάχτηκε όρθιος. Την άρπαξε απ’ το χέρι και την οδήγησε σε ένα ξύλινο παγκάκι  , κάτω από μία καστανιά. Άνοιξε ένα κομποδεμένο μαντήλι και έβγαλε από μέσα ένα κομμάτι ψωμί και τέσσερα σύκα. Μοίρασε το ψωμί στη μέση και της το έδωσε . Της έδωσε και δύο σύκα. Τα στόματα τους άρχισαν να δουλεύουν σαν αλεστικές μηχανές. Αφού τα έφαγαν μέσα σε λίγα λεπτά , εκείνη έσκυψε και του ψιθύρισε κάτι στο αυτί.
 «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της είπε και της έριξε μια σφαλιάρα στο δεξί αυτί . Εκείνη αφού τον κοίταξε ίσια στα μάτια , έσκυψε πάλι και του ψιθύρισε κάτι στ’ αυτί.
 «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της συνέστησε πιο αυστηρά αυτή τη φορά. Εκείνη του ξαναμίλησε στον ενικό και τη χαστούκισε και στα δύο μάγουλα. «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» της συνέστησε εξαγριωμένος . Εκείνη του ξαναμίλησε στον ενικό και αφού της  χαστούκισε με δύναμη  και τα δύο μάγουλα από δύο φορές το καθένα, της έδωσε και πέντε σβουριχτές σφαλιάρες . «Απαιτώ να μου μιλάς στον πληθυντικό» ούρλιαξε εκείνος δείχνοντας τα δόντια του σαν λυσσασμένος σκύλος. Εκείνη πεισματικά ξαναμίλησε στον ενικό και αυτός άρχισε να της ρίχνει μπουνιές παντού. Ήταν πια εκτός εαυτού.
Εκείνη άφησε ελεύθερο το κορμί της να πέσει  στην αγκαλιά του και λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις πρόλαβε να πει : «Τέτοιους  άντρες δύσκολα βρίσκεις σήμερα!».
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποιος από τους δύο δεν σκέφθηκε λογικά. Ποιος είναι αυτός;

Πέφτει η αυλαία. 


Χειροκρότημα.

Ανοίγει η αυλαία .

Ένας γιγαντόσωμος μαύρος σκύλος που φοράει γυαλιά , κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα στη μέση της σκηνής και διαβάζει με σοβαρό ύφος και τεντωμένα αυτιά μια παλιά εφημερίδα.

Πέφτει η αυλαία συνοδεία απαλής ρομαντικής μουσικής.

Χειροκρότημα .

Τέλος παράστασης. 


Το κοινό παραμένει αποσβολωμένο στις θέσεις του.

8.4.12

Ένα ποτήρι δροσερό νερό


Πριν από μερικές νύχτες , εγώ και ο πιτσιρίκος , καθόμασταν οκλαδόν στο πάτωμα   και κοντραριζόμασταν σε αγώνες ταχύτητας σε παιχνίδι κονσόλας. Εγώ βρισκόμουν , όπως πάντα, πίσω από το τιμόνι της Φεράρι ,εκείνος δεν θυμάμαι τι αυτοκίνητο οδηγούσε. Κι ενώ είχαμε αναπτύξει σε μια μεγάλη ευθεία ταχύτητα γύρω στα 320 χιλιόμετρα , λίγο πριν την στροφή που ακολουθούσε , καθώς ήμουν έτοιμος να του την φέρω στα φρένα και να τον προσπεράσω , χωρίς να το περιμένω με ρώτησε:
-Τι είναι έρωτας;
Πάτησα με το δάχτυλο μηχανικά το κουμπί  στο τηλεχειριστήριο που κρατούσα και η ταχύτητα της φεράρι πάγωσε στον χρόνο. Γύρισα και τον κοίταξα σαστισμένος. Με κοιτούσε κατάματα  περιμένοντας μιαν απάντηση. Ανακάθισα ελαφρά για μια στιγμή , προσποιούμενος ότι είχε πιαστεί το δεξί μου πόδι , έτσι ώστε να κερδίσω χρόνο και να σκεφτώ την απάντηση.  Γύρισα το κεφάλι μου και κοίταξα ένα πίνακα που κρεμόταν στον τοίχο και του είπα : 
- Έρωτας είναι ένα ποτήρι δροσερό νερό στην μέση της Σαχάρας, με τον ήλιο στην μέση του ουρανού να σου ψήνει το κεφάλι.
Ο πιτσιρίκος χαμογέλασε με κάποιο νόημα που δεν μπόρεσα να αποκωδικοποιήσω , ενώ ταυτόχρονα πάτησε  αστραπιαία το κουμπί στο δικό του τηλεχειριστήριο με σκοπό να με αιφνιδιάσει , και τα κατάφερε. Πέρασε πρώτος τη στροφή κι εγώ ελάχιστα εκατοστά να βρίσκομαι πίσω του. Την στιγμή που ήταν έτοιμος να περάσει κάτω από την σκιά της καρό σημαίας και να πανηγυρίσει τη νίκη ,  το τηλεχειριστήριο έπεσε απ' τα χέρια του.
- Έκλασες !
- Έκλασα !
Γελάσαμε. Η καρό σημαία , όμως, ανήκε σε μένα. Του την είχα φέρει με πονηρό τρόπο . Όταν σταματήσαμε να γελάμε , ο πιτσιρίκος έστριψε το κεφάλι του και κοίταξε για λίγο τον πίνακα στον τοίχο. Μετά με κοίταξε με  ξαναμμένο  βλέμμα. Σηκώθηκε από κάτω και είπε:
-Δίψασα.
Προχώρησε προς την πόρτα , την άνοιξε και έφυγε. Ηταν ο καιρός του.